САЩ и Иран размениха затворници, размразиха ирански авоари в Южна Корея

Съединените щати и Иран си размениха по петима затворници, като сделката включва и размразяване на значителна сума ирански авоари в Южна Корея.
Петима американски граждани бяха освободени от Иран след няколко години в ирански затвор. Те пристигнаха в катарската столица Доха по силата на споразумение между Вашингтон и Техеран за размяна на затворници с посредничеството на Катар. 
Освободените са четирима мъже и една жена, които имат и ирански паспорти. Всичките са в добро здравословно състояние. Те бяха посрещнати в Доха от американски представители.
Сделката включва и освобождаване на замразени ирански авоари на стойност 6 милиарда долара, които ще бъдат достъпни в катарски банки, а Катар ще бъде гарант за използването им за хуманитарни цели. Средствата са от продажби на ирански петрол на Южна Корея.
Същевременно американските власти са освободили петима иранци, задържани за престъпления. Двама от тях ще се върнат в Иран, двама са решили да останат в Съединените щати, а петият ще се присъедини към семейството си в трета страна.
Веднага след размяната, Вашингтон обяви, че налага санкции спрямо бившия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад и неговото министерство на разузнаването. 
Преговорите между Техеран и Вашингтон продължиха месеци наред и бяха критикувани от републиканците в Съединените щати и ирански активисти, които смятат, че сделката ще насърчи властите в Техеран да извършват арести, за да използват задържаните като заложници.

Рубрика:
Източник:
Please complete the required fields.
Споделете тази новина
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари