22.09.2021

BG.News

Новините от и за България

Внимание: Нов връх в телефонните измами

Телефонните измами стават все по-сложни и нападателите използват все повече и повече техники, за да заблудят доверчивите граждани. Според експерти най-опитните престъпници са успели да постигнат не само заместване на телефонен номер по време на входящо обаждане, но и могат да общуват с глас, имитиращ гласа на роднината на жертвата.

Специалисти от IT-Reserve, разкриха информация за новите „постижения“ на телефонните измамници. Те твърдят, че фалшифицирането на номера се извършва чрез замяна на идентификационния номер на обаждащия се. Това е този идентификатор на обаждащия се, който потребителят вижда на екрана на смартфона, когато има входящо повикване. Можете да промените идентификатора, като платите за услугите на доставчик на IP телефония.

Обаждането на нападател чрез подмяна на Caller ID води до факта, че жертвата вижда на екрана на смартфона познат номер, който принадлежи на любим човек. Само това вече намалява бдителността на гражданите и престъпникът лесно може да реализира плановете си да вземе пари.

Измамниците обаче са отишли ​​по-далеч и, използвайки технология, с която могат да фалшифицират гласа на човек, познат на жертвата. Такава възможност съществува само за целенасочена измама, когато жертвата е известна предварително. Технологията за масови разговори все още не е внедрена.

Към днешна дата държавата все още не е взела мерки за въвеждане на наказателна отговорност за подмяна на идентификационния номер на обаждащия се, а съвета на специалистите е, ако възникне подозрение, просто да прекратите обаждането и да се обадите сами на приятеля или роднината си.

Пълен текст: Прочети
Автор:

0 0 гласа
Рейтинг
Рубрика:
Източник:
Please complete the required fields.
Споделете тази новина
0
Добави коментарx
()
x