22.09.2021

BG.News

Новините от и за България

Комитова: Цяла България е разкопана, а фирмите работят без заплащане

Цяла България е разкопана, започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на парламентарния контрол. Тя отговаря на поредица от въпроси за спрени пътни ремонти в няколко области.

Комитова изтъкна необходимостта от осигуряване в този бюджет на милиард и половина лева за тази година. Най-важното, с което се обръщам към вас, Народното събрание да позволи на който и да е министър или правителство да направи отклонение от ЗОП, защото не може един договор за 20 млн. лева с допълнителни задания да става 200 млн. лева, каза министърът.

Тя даде пример с ремонт на път в Монтана за 13 млн. лева, като срокът за изпълнение е 31 май и към днешна дата са изпълнени 13 на сто от дейностите, и допълни, че по този път работи фирма, която е имала договор за 19,6 млн. лева и с допълнителните 17 задания договорът ѝ е станал 26 млн. лева.

При анализ на министерството на текущата поддръжка и ремонт на пътищата е установено, че през 2021 г. в бюджета на АПИ за този вид дейности са предвидени 382 млн. лева, а пътната агенция по тези договори поема ангажименти за 2,9 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева трябва да се усвоят тази година, а останалите през 2022 г.

При анализа е станало известно, че тези пари ги няма планирани в бюджета за тази година, допълни министърът.

Пълен текст: Прочети
Автор:

Рубрика:
Източник:
Please complete the required fields.
Споделете тази новина