За нас

BG.News стартира на 1 януари 2021 година като личен проект с нестопанска цел – създаването на един неофициозен и некомерсиален национален портал за отговорна журналистика, гражданска публицистика и свободно споделяна информация, структурирана в 80 основни категории и стотици рубрики.

Нашата мисия е да промотираме честната и умна журналистика, като даваме предимство на статии и новини с подчертано социална, политическа, научна, икономическа и културна насоченост.

Вторият акцент в политиката на сайта е регионалната тематика. Ще подкрепяме стойностни журналистически проекти от малки населени места или блогове, като предоставяме на утвърдени наши автори безплатен хостинг и CMS платформа, от типа grad.bgnews.one, selo.bgnews.one или avtor.bgnews.one

На първо време сайтът ще функционира като Web-базиран четец на избрани новинарски RSS емисии, данните от които се проверяват, сортират, обработват и разпределят по съответните категории и рубрики със задължителна атрибуция и линк към оригиналния материал.

Постепенно акцентът ще се измества върху авторски материали, въвеждани или автоматично чрез RSS емисии, или публикувани директно на сайта, чрез оборудван за целта персонален кабинет, условно наречен Нюзрум.

Публикуването на авторски статии, съобщения за пресата, новини и сигнали е възможно също и без предварителна регистрация чрез формата за свободно подаване на информация.

Критериите за подбор на емисиите и авторските материали са разписани тук. Ако имате въпроси, може да ги зададете на специалната страница за контакти.

Ако желаете да се включите в проекта, станете наш автор и депозирайте материали за публикуване.